Historiek

Het begon in de jaren 1993 – 95, heel klein en vriendschappelijk. Enkele enthousiaste vrienden kwamen af en toe samen om te zingen in het huis van Hans vanden Ameele, de pianist. Mia dirigeerde en sprokkelde partituren bij elkaar en de zangers probeerden anderen te motiveren om mee te doen. Het was veel proberen en plezier maken, maar Mia stond er van meet af aan op dat er vier-stemmig en juist gezongen werd !Naar aanleiding van één of andere verjaardag organiseerden de koorleden huisconcerten onder elkaar. De naam van het koor varieerde naargelang de gelegenheid : “La vie en rose”, “The golden ladies and their friends”, … Voor een publiek zingen viel zodanig in de smaak dat er gezocht werd naar andere gelegenheden om op te treden. Intussen groeide het aantal leden aan en de groep was genoodzaakt uit te wijken naar een grotere repetitieruimte. Er werd gestreefd naar wat meer discipline met een afspraak om wekelijks te oefenen volgens een vooraf vastgelegd schema. Zo ontwikkelde de vriendengroep zich stilaan tot een heus koor.

The Bare Necessities 1996

In september 1996 koos het koor een definitieve naam: “the Bare Necessities”, naar het gelijknamige lied van Baloe de beer uit Disneys Junglebook.

De allereerste optredens van ‘the Bears’ (de beren), zoals ze zichzelf graag noemen, volgden in Hoofdplaat (Nederland) en in de Pedagogische Hogeschool te Brugge. Van dan af werd het koor regelmatig gevraagd door verenigingen in Brugge (o.a. K.A.V., Davidsfonds), voor benefietconcerten (o.a. Artsen zonder Grenzen, de Voege) of om een receptie of een andere bijeenkomst op te luisteren.

Het koor organiseerde met succes een eigen concert in de Biekorf, trad op in Nederland (Goes), in Frankrijk (Valloires) en nam ondertussen ook deel aan het Korenfestival te Brugge.

The Bare Necessities 2004

In 2006 vierde het koor haar 10-jarig bestaan. Dit gebeurde in het najaar met een feestelijk concert in de Brugse Stadsschouwburg. Hun welgekende mix van musicalnummers, jazz, blues, swing en lichte muziek werd aangevuld met een pittig combo, wat choreografie en leuke attributen die het geheel nog meer tot leven lieten komen.

koor

Begin 2008 zetten we onze huispianist Hans vanden Ameele in de bloemetjes. Hij begeleidde het koor The Bare Necessities tien jaar lang met veel enthousiasme. Vanaf nu zal Luc Bogaert het koor begeleiden.

hans

Een jaarlijks concert in eigen beheer werd voortaan een vast patroon, evenals de deelname aan het driejaarlijkse Brugse Korenfestival in 2008 en in 2011.

Maar the Bare Necessities houden ook van een uitdaging en van bijzondere projecten. Zo verbroederden ze met de big band the Swing Time Society om samen een aantal heerlijk swingende concerten te geven in 2007, 2008 en 2009, waarbij het publiek nauwelijks op hun stoel kon blijven zitten.

In 2011 verleende het koor ook haar medewerking aan een Rockopera in de Brugse Stadsschouwburg en ook aan de hernieuwde H. Bloedprocessie waar ze als eerste groep zingend de processie mocht openen. Ondertussen is dit een jaarlijkse traditie geworden.

In 2012 volgde (met een jaartje vertraging) het 15-jarig jubileum: op 9 en 10 juni zong het koor een dubbelconcert in de Stadsschouwburg te Brugge, telkens voor een uitverkochte zaal. Het programma was een stevige ‘best of’ van the Bears, maar dan in een fris kleedje gestoken dankzij het gebruik van attributen,  uitgebreidere choreografie, bijpassende sfeerbeelden en humor en de aanwezigheid van een schitterend combo.

0093

Toch vonden ze in 2012 ook nog de tijd om enkele nieuwjaarsrecepties op te luisteren (Tele-Onthaal, Davidsfonds) en om hun medewerking te verlenen aan een concertante uitvoering van My Fair Lady in de Vooruit te Gent (december).

In 2013 organiseerden ze 2 concerten in eigen beheer, mochten ze 3 gastoptredens verzorgen (o.a. de uitreiking van de Gouden Merels  te Oostkamp) en startten ze met een nieuwe jaarlijkse traditie: een winterconcert integraal ten voordele van een goed doel.

The Bare Necessities waren in 2014 opnieuw te gast bij het Davidsfonds, deze keer in Beernem. Maar daar bleef het niet bij. In mei van datzelfde jaar organiseerden ze alweer een concert in eigen beheer en in oktober bundelden ze hun krachten samen met het koor Bryghia Cantat en het kinderkoor Vivo ter gelegenheid van het Korenfestival met als thema ‘kleuren’.  Het jaar werd opnieuw muzikaal afgesloten met een winterconcert ten voordele van het goede doel en een gastoptreden tijdens de kersthappening in Zevekote.

Op 31 mei 2015 organiseerden de Bears hun ‘unplugged’ concert Night and Day, waar nieuwe en oude nummers voor een afwisselend programma zorgden.

In september 2015 waren de Bears te zien en te horen tijdens de musical de Toverfluit, die georganiseerd wordt door de vzw Artbij.

In 2016 houdt het koor een  auditieconcert voor de Provinciale Korenwedstrijd. En op 4 en 5 juni vieren the Bare Necessities hun 20-jarig bestaan in de Stadsschouwburg